dinsdag 12 februari 2013

Voedselzandloper, voedseldriehoek, wat is er allemaal aan de hand?

Debat tussen de auteur van de voedselzandloper , Kris Verburgh en Patrick Mullie, voedingsexpert,
gisteren in de Handelsbeurs in Gent. Een organisatie van 'de Buren', hierbij de link naar de voordracht van de grijze cellen.
En wat hebben we geleerd, dat ze beiden pleiten voor gezonde voeding met als pijlers:
- meer plantaardig eten
- niet roken
- bewegen
- een gezond gewicht met een BMI tussen de 20 en 25

En ja, dit wisten we eigenlijk al hé.

De één promoot de klassieke voedseldriehoek, de ander de voedselzandloperprincipes. Verhitte discussies, mooi gemodereerd door de mensen van EOS, veel geroezemoes in de zaal.
Ik zat naast een vrouw die duidelijk tegen de voedselzandloper was, daar ook luid voor uitkwam,..
Heb dus behoorlijk wat zitten schuiven op mijn stoel...
We bloggen voort, en maken een plantaardig gerechtje vandaag!
Kikkererwten vandaag op het menu.
We beginnen met het weken van de kikkererwten, twee mogelijkheden.
- Ofwel laat je de kikkererwten een ganse nacht weken in een ruime hoeveelheid water (in de frigo), goed spoelen erna en je kan ermee aan de slag
- ofwel spoel je de kikkererwten goed, laat je ze 3 minuten koken in een ruime hoeveelheid water en dan nog een uur laten trekken, goed spoelen en je kan eraan beginnen.

Ik kies voor de tweede werkwijze, en dit ligt eerder aan mijn 'organisatietalent'. Een nacht wachten duurt mij te lang, dus de korte behandeling zint me meer.
- 150 gr kikkererwten
- 1/2 courgette
- 300 gr pompoen
- 1 rode paprika
- 1 rood pepertje
- 3 wortels
- curry (1 eetlepel)
- 300 ml water
- kruidenbouillon
- look (2 teentjes, geplet)

Laat de look stoven in olijfolie, voeg alle groenten (in stukjes gesneden) toe en ook de kikkererwten. Kruiden met een ruime hoeveelheid curry en voeg beetje water toe en kruidenbouillon.
Een klein uurtje laten pruttelen (deksel beetje schuin), af en toe eens roeren en nakijken of er nog genoeg vocht in de pot is.
Super lekker en zo plantaardig (beide sprekers geef ik dus gelijk hé).


1 opmerking:

  1. Wat mij in dat debat is opgevallen, is dat Patrick Mullie geen moment onbenut laat om met weinig respect neerbuigend naar Kris Verburgh te reageren.

    Patrick Mullie stelt in zijn lezing dat obesitas het grootste probleem voor de gezondheid is. En dat dat probleem nog altijd alarmerend groeit.

    in het debat met Kris Verburgh zegt Mullie dat de voedingsdriehoek geen bijdrage levert aan het afnemen van obesitas. Toch verwonderlijk dat hij er dan zo achter blijft staan, niet?

    De Voedselzandloper gaat meer richting een voedingsgewoonte/leefgewoonte en kan in die zin wel bijdragen aan het afnemen van obesitas. Waarom wordt de Voedselzandloper niet omarmt als opening eens kritisch naar de voedingsdriehoek te kijken?

    Wat ik niet constructief vind, is dat de kritiek op de Voedselzandloper vooral gaat over de cijfertjes en daarmee voorbijgaat aan de bijdrage die het aan bewust gezond eten kan leveren.

    BeantwoordenVerwijderen