Nog net op tijd voor een blogpost in de maand februari.
Het is barkoud, maar er is nooit géén excuus om niet te koken.
Na een stevige wandeling hebt je beslist zin in soep, hutsepot, pasta of een toetje!
Deze recepten zijn te maken in een mum van tijd, go for it.
Niets beter dan homemade, weg met de zakjes en de pakjes.
-->>Aardappelsoepje met pancetta
Ingrediënten
aardappelen (geschild
en in blokjes) 300 g
-
preiwit (in ringen) 300 g
-
rucola 250 g
-
kippenbouillon 6 dl
-
room 4 dl
-
melk 2 dl
-
kaas (gemalen)150 g
-
pancetta 6 plakjes
-
peper
-
zout
Bereiding
Verwarm
de oven voor op 200° C. Spoel de rucola en hou een paar mooie
blaadjes apart. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de pancetta
erop en zet 10 minuten in de op 200° C voorverwarmde oven tot
de plakjes goudbruin kleuren.
Breng de kippenbouillon en de melk aan de kook.
Voeg er de aardappelen, de prei en de helft van de rucola aan toe.
Laat 10 minuten zacht koken tot de aardappelen gaar zijn.
Pureer de soep met een staafmixer. Hak de rest van
de rucola fijn. Voeg de fijngehakte rucola en de room aan de soep toe
en breng ze weer tot tegen de kook aan. Kruid met peper en zout.
Verdeel de soep over kommetjes en werk af met de
goudbruine pancetta, de gemalen kaas en enkele blaadjes rucola.
Nodig
voor 4 personen
-
1 kg wortels
-
1 ui
-
1200 g bloemaardappels
-
2 el olijfolie
-
600 g runderreepjes of type pitavlees
-
½ tl kaneelpoeder
-
400 g tomatenblokjes (blik)
-
½ bouillonblokje
-
peper en zout en nootmuskaat
-
scheutje melk
Werkwijze
Schil en snijd de wortel in stukken. Snipper de ui. Kook de aardappelen met de winterpeen in weinig water met eventueel zout in 20 minuten gaar. Verhit in een braadpan de olijfolie en fruit de ui. Voeg de runderreepjes toe en bak ze 5 minuten mee. Bestrooi het vlees met de kaneel, peper en eventueel zout naar smaak en doe de tomatenblokjes erbij. Breng het vleesmengsel aan de kook en laat het zonder deksel op laag vuur 15-20 min. stoven. Giet het aardappel-wortelmengsel af en vang het kookvocht op. Stamp het aardappel-wortelmengsel met ca. 100 ml kookvocht tot een smeuïge stamppot. Voeg naar smaak peper en eventueel zout toe. Verdeel de wortelstamppot over de borden en schep er de runderstoof bij.
Schil en snijd de wortel in stukken. Snipper de ui. Kook de aardappelen met de winterpeen in weinig water met eventueel zout in 20 minuten gaar. Verhit in een braadpan de olijfolie en fruit de ui. Voeg de runderreepjes toe en bak ze 5 minuten mee. Bestrooi het vlees met de kaneel, peper en eventueel zout naar smaak en doe de tomatenblokjes erbij. Breng het vleesmengsel aan de kook en laat het zonder deksel op laag vuur 15-20 min. stoven. Giet het aardappel-wortelmengsel af en vang het kookvocht op. Stamp het aardappel-wortelmengsel met ca. 100 ml kookvocht tot een smeuïge stamppot. Voeg naar smaak peper en eventueel zout toe. Verdeel de wortelstamppot over de borden en schep er de runderstoof bij.
Voor een wat kruidiger, minder zoet accent kan je
in plaats van kaneel,gemalen komijn gebruiken.
-->> Pasta met champignons
Ingrediënten
voor 4 personen
-
Spekblokjes 200 gr
-
doperwt 50 g
-
champignons 250 g
-
room 6 el
-
olie 3 el
-
peterselie3 el
-
ui1
-
knoflook 2 teentjes
-
peper
-
zout
Werkwijze
Snipper de ui en knoflook. Snij de champignons in
schijfjes, Hak de peterselie. Kook de pasta beetgaar. Fruit de
knoflook en de ui in olie. Doe er de champignons en het spek bij en
bak even mee. Blancheer de erwten 3 minuten en doe ze bij de
andere ingrediënten. Kruid met peper en zout. Temper het vuur,
doe er de room en peterselie bij. Laat nog even zachtjes sudderen.
Serveer de pasta met de saus.
-->> Sabayon
Ingrediënten
voor 4 personen
1
liter ijs
4
eierdopjes suiker en
4
eierdopjes ambachtelijk kriekbier
4
eieren + 1 ei extra
4
eetlepels bruine rum
4
eetlepels rietsuiker
200
g kersen
Werkwijze
Doe de kersen in een
pannetje en schenk er de rum bij. Voeg ook de rietsuiker toe.
Roer even en breng het mengsel aan de kook op een
matig vuur.
Na zo’n 5 minuten pruttelen is de kersensaus
klaar. Haal de pan van het vuur.
Gebruik 1 ei per persoon, aangevuld met één
extra ei. Dat laatste is er eentje ‘voor de pot’, zoals koks dat
zeggen.
Scheid de eieren en verzamel de dooiers in een
mengschaal. Hou één eierdopje (halve eierschaal) opzij.
Voeg de eierdopjes suiker en de eierdopjes
kriekbier toe.
Klop het koude mengsel met een garde en zet het
pannetje vervolgens op een zacht vuur.
Klop
ononderbroken met de garde tot je een schuimige sabayon krijgt.