We bakken al jaren al ons brood zelf maar glutenvrij was nieuw voor mij.
We gebruiken boekweit. Boekweit is geen graan en is altijd glutenvrij.
Op naar een nieuw voedselzandloperbrood?
Het tweede soort meel dat ik heb gebruikt was sojameel. Puur sojameel, geen ander graan bij en glutenvrij.
Ik moet wel toegeven dat het niet over rozen is gegaan mijn experiment. De glutenvrije bloem reageert anders op water en gist en heeft nogal de neiging om te gaan kleven, maar ja, het is goed gekomen!
De exacte hoeveelheden voor dit broodje:
- 500 gr boekweitmeel
- 150 gr sojameel
- 50 gr kokosvezel
- 1/2 soeplepel kokosolie
- 325 gr lauw water (beetje bij beetje toevoegen)
- 28 gr gist
- 1 koffielepel rietsuiker
- snuifje zout
Na een paar minuten de gist bij het boekweit en sojameel voegen en goed kneden terwijl het lauwe water wordt toegevoegd. De kokosolie en de kokosvezel toevoegen en verder bewerken tot je een homogeen geheel bekomt. Een half uur laten rusten. Eventjes bewerken, het zout toevoegen en in een vorm doen.
Gedurende een 50 tal minuten bakken op 180°C.
De smaak vind ik persoonlijk subliem. Een lekker glutenvrij broodje zonder granen, voedselzandloper ten top!
Waar koop je kokosvezel? Wat is het precies?
BeantwoordenVerwijderenBedoel je met kokosvezels kokosrasp? Of is kokosvezel iets anders?
BeantwoordenVerwijderenDit brood is nogal blauwig/grijs van kleur aan de binnenkant. Klopt dat?
BeantwoordenVerwijderen