genieten van pure keuken

genieten van pure keuken
Lekker zelf experimenteren met gezonde voeding.

zaterdag 24 november 2012

De voedselzandloper, hoe past het in mijn leven?

De voedselzandloper en gezond eten

hoe past het in mijn leven?

Las in de krant dat Gina Lisa te uitbundig was over de voedselzandloper en dit toen ze de auteur moest aankondigen. Ze moet neutraal zijn als presentatrice...maar ja ik gelukkig niet hé.
Vandaar dat ik vandaag een beetje ga schrijven over wat me zoal bezig houdt omtrent voeding.

Ik probeer zeer bewust te eten, eigenlijk mijn hele leven al. Telen van groenten en fruit was voor mijn ouders hun dagelijks brood, dus werden die producten vol enthousiasme verorberd. Maar af en toe laat je je dan toch verleiden tot zeer ongezonde vetzuren. Als je het zo leest, klinkt dit niet aantrekkelijk maar als je denkt aan commerciële zoetigheden zoals snoep,...dan weten we dat we fameus wat brol verorberen (of verorberd hebben). Laten we stoppen met eten uit een pakje en uit een zakje. Niet dat het zo de spuigaten uitliep maar toch :
Op een dag was het genoeg geweest. Ik stelde een strict schema op waar ik me nu ongeveer een jaar vrij consequent aan hou. Puur genieten, daar komt het op neer.
Gezond leven om je beter te voelen, er jonger uit te zien en te stralen.

Vrienden en kennissen willen weten welke structuur ik volg, vandaar mijn schema hieronder. Voor mij werkt het prima om me goed en energiek te voelen.
Het is een samenvatting van een aantal boeken, het wasborddieet, de voedselzandloper, puur koken en voedselcombinaties.
En kijk, toch kan ik nog lachen!
Probeer deze  producten veel te gebruiken
  • Magere zuivel, liefst soja
  • Groene groenten (rauwe spinazie, waterkers, …)
  • Rode vruchten en bessen (frambozen, aardbeien, bosbessen,…)
  • Bonen (boontjes allerhande maar ook allerlei linzen, kikkererwten, ….)
  • Olijfolie
  • Havermout
  • Magere kip, vis,…
  • Eieren
  • Noten (liefst amandelen met als hulptroepen de avocado)
Liefst alleen fruit in de ochtend of een half uur voor het eten, want na het eten verteert fruit slecht. Ik houd mij aan 1 portie fruit bij mijn ontbijt.

Eet bij het ontbijt ook havermout, paar koffielepels lijnzaad en of zonnebloempitten.
Drink veel groene thee, witte thee of gemberthee. Maak bv een ganse thermos en drink het uit in de loop van de dag.

Hieronder heb ik een voorbeeld gemaakt van een dagmenu.  Het lijkt misschien in het begin zeer ingewikkeld maar eigenlijk is het een andere leefwijze.
Probeer geen geraffineerde suikers te eten (geen koeken en industriële voeding of weinig) en let op de voedselcombinaties. Geen aardappelen, rijst of pasta in combinatie met vlees of vis. Dus ideaal is er geen eten, maar indien wel, dan juist gecombineerd.


Ontbijt
1 graan
1 zuivel
1 fruit
1 extra
Granen : 1 eetlepel zonnebloempitten, 1 eetlepel lijnzaad, 2 eetlepels havermout,…en als je het niet kan laten een boterham (dan liefst zo donker mogelijk)
Zuivel : 1 potje yoghurt (liefst soya), 1 blokje smeerkaas of dergelijke…
Fruit : 1 stuk fruit of 250 gr, liefst bessen of citrus
Extra : gedroogd fruit (vijgen, dadels of abrikozen), iets waar je zin in hebt (zwarte chocolade van minstens 70 %)
Je kan al deze ingrediënten samen eten in porridge : soyamelk opwarmen en al de rest toevoegen en na 5 min pruttelen op je fruit gieten. Drink er ook een zelfgeperst appelsiensapje bij (doen ook de pulp bij je fruit)
of kies één van de suggesties?
tussendoor
Fruit of groenten
1 stuk of 250 gr fruit, of groenten zoals radijsjes, wortels, tomaatjes of groentensap of suggestie
Middag
Groenten
Portie vetstof
1 ei
1 avocado
eiwitten

groenten : veel rauwe groenten met voorkeur voor groene (bonen, broccoli, spinazie, sla, …) maar een ruime portie
3 eetlepels olijfolie met peper en zout, met verse kruiden, met mosterd, met balsamico, enz ..
1 ei, hard gekookt bv door de sla geplet of gebakken op een bakvel of in 1 eetlepel van je olijfolie van bij de sla…
1 avocado of noten door de sla
Eiwitten : gerookte hesp, gerookte kip, zalm, kip, feta, ….indien gebakken vetloos
tussendoor
Noten of groenten
25 noten of tomaatjes, wortels, radijsjes of groentensapje of suggestie
Avond
groenten
vetstof
eiwitten of zetmeel
gestoofde groenten bv prei met courgette met paprika met witloof en tomaat
gebakken in paar eetlepels olijfolie
aangevuld met ofwel eiwitten bv vlees, vis, kaas, veggie…. Ofwel met pasta, aardappelen, rijst….
(kies dit niet als je de voedselzandloper streng wilt volgen)

Te volgen :
  • zuivel zonder fruit of zoetstof, dus natuur en mager en liefst soja
  • de kaas altijd zo mager mogelijk
  • kip zonder vel en geroosterd, of vetloos gebakken of in olijfolie (en liefst geen rood vlees)
  • vis gelijk welke, maar voorkeur voor de vette dus zalm, tonijn (als je er nog durft te eten uit ecologisch standpunt??), haring en makreel
  • noten zijn zoutloos en natuur, met een voorkeur voor amandelnoten
  • granen en pasta liefst volkoren of eigenlijk te vermijden, liefst alleen havermoutvlokken als granen te eten
  • drink veel water tussendoor (8 glazen) en geen dranken met zoetstof
  • als je suiker gebruikt, geen gewone of aspartaan maar liefst tagatesse of rietsuiker
  • drink groene thee (minimum 2 tassen per dag) of witte thee of gemberthee (gember raspen, overgieten en dan zeven na half uur)
  • alcohol met mate en bij voorkeur geen bier
  • Drink 2 glazen lauw water op je nuchtere maag en wacht hierna een half uur om te ontbijten, drink ook voor het ontbijt een tas groene thee
  • Probeer zes maaltijden te nemen (ontbijt, tussendoortje, middagmaal, tussendoortje, eventueel rond 18h nog een tussendoortje indien je pas laat kan avondeten eten, dan avondeten)
  • Zorg dat je ruime porties neemt, zodat je geen honger hebt (veel groenten, ook tussendoor bv tomaatjes, radijzen, wortels,… of wortelsap, tomatensap, rode bietensap enz)


Als je zelf kookt, kan je saus maken van sojamelk gebonden met gemixte havermout of met maiszetmeel bv en veel kruiden gebruiken.
Paneer met gemixte maischips, geef maischips bij dipsausjes enz.
Als je cake maakt, doe het met maiskiemolie ipv boter en met rietsuiker ipv geraffineerde suiker, en met gemixte havervlokken ivp zelfrijzende bloem enz

Amai, veel tekst vandaag en geen receptje, sorry had geen tijd. Ben al heel de ochtend aan het koken maar ben vergeten foto's te maken (rode bietenmousse, heilbotmousse, rauw gemarineerde courgette met gerookte kip en limoncello dessertje). Kwestie dat jullie niet denken dat ik lui ben hé?


Ik heb nog veel tips, dus reageer maar op mijn blog!

4 opmerkingen:

  1. Inderdaad, veel leestekst vandaag.
    Gelukkig zie ik op het werk het "goede voorbeeld" van hoe het allemaal moet maar... daarvoor dien je ook karakter te hebben!
    Doe zo verder
    Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Carine we doen ons best, maar blijkbaar niet voldoende want de kilo's verdwijnen niet! :-(
    Bedankt voor al je recepten en goeie raad!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik volg al eventjes met veel interesse je blog.. ziet er elke dag opnieuw weer lekker uit!

    De voedselzandloper volg ik niet echt heel strikt, enkel de grote lijnen.. vooral minder rood vlees en pasta, aardappelen,.. dat wel, maar niet het te beperkende 'geen meer'. Op restaurant, bij vrienden, familiefeestjes e.d. kan je nu eenmaal niet verwachten dat er rekening mee gehouden wordt en het gebeurt toch minstens 3x per week dat we niet thuis eten.

    Ook heb ik mijn twijfels bij de hele soyadiscussie. Het iets me net iets te weinig eenduidig. Alhoewel ik,, los van soya, wel geloof dat melk iets voor babydieren is, niet voor volwassenen zijn er zowel wetenschappelijke argumenten voor als tegen soya.. dus die strikte omschakeling.. ik weet het niet..

    Met de grote lijnen ben ik het natuurlijk eens (zo vergezocht is het nu eenmaal niet) en met 1 ontdekking zelfs supergelukkig. I <3 Havermout!!!

    Boterhammen zijn echt echt echt mijn ding niet en dus at ik maar muesli, goed wetende dat daar enorm veel suiker in zit, maar ik had geen idee hoe het anders kon.. op af en toe een smoothie na. Tot een vriendin me superenthousiast vertelde over havermoutpap. Had ik dat maar eerder geweten! Supersnel klaar en ik heb telkens echt het gevoel dat ik een stevig ontbijt gehad heb (warme maaltijden hebben altijd net dat ietsje meer).


    Zelfs na 3 maanden ben ik het nog steeds niet beu..!

    Nu nog snelle ideetjes voor het avondeten.. hierbij mis ik wel soms (vaak) mijn rijst of pasta.. een aardappelfan ben ik dan weer niet. Ik ben nog altijd niet zeker dat quinoa wel 'mag'.. al gebruik ik het wel.

    In elk geval bedankt voor de inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het lijkt heel erg op het dieet Fit for life en dat bestaat al 30 jaar!

    BeantwoordenVerwijderen