genieten van pure keuken

genieten van pure keuken
Lekker zelf experimenteren met gezonde voeding.

zaterdag 19 maart 2016

Weekend Knack schrijft: Vet is niet langer de vijand voor iedereen die wilt afvallen!

En ja inderdaad, daar ben ik ondertussen ook al een tijdje mee bezig maar...
Weeral een andere insteek: Real Meal-eetplan wordt hierbij beschreven.
Om eerlijk te zijn, het scheelt geen haar van LowCarbHighFat, maar het kreeg een andere naam.
Hoeveel theorieën gaan er nog allemaal worden uitgediept?
Om wat te zeggen? Om te zeggen dat we vooral 'minder' moeten eten want daar komt het op neer.
Minder verschillende voedingsmiddelen, minder volume, minder koolhydraten, minder dit en minder dat.
Maat noem het vooral géén afvallen maar een levenswijze.
Ik ben nu ondertussen een 45plusser en ik zag al veel passeren in mijn leven vol strijd tegen de kilo's.
- Montignac was er zo één in de jaren negentig. Iedereen kocht er een boek over.
Weet je nog wat die zoal beschreef?
De methode-Montignac bestaat uit een aantal aannames en regels:
  • Het is onnodig om op calorieën te letten: de theorie over gewichtstoename met betrekking tot calorieën is volgens Montignac niet correct.
  • Maaltijden moeten evenwichtig zijn, niet per se per maaltijd, maar wel over de hele dag genomen
  • Koolhydraten en vetten moeten niet samen worden gegeten (bijvoorbeeld brood met kaas of witte pasta met roomsaus)
  • Het aantal voedingsvezels per maaltijd moet hoog zijn
  • 'Slechte' koolhydraten (zoals in suiker, aardappelen en witbrood) moeten worden gemeden, in plaats daarvan moeten 'goede' koolhydraten worden gegeten zoals fruit, volkorenproducten en peulvruchten.
  • Men moet niet te veel vet eten, en dan vooral 'goede' vetten zoals onverzadigde vetten en vetten met omega 3-vetzuren die in vette vis als haring en sardines zitten.
- Atkins was in die tijd ook (en misschien nog altijd populair) - met dank aan Wikipedia voor de gedetailleerde uitleg.

Fasen in het Atkins-dieet als onderdeel van de Atkinslevensstijl

Het is verstandig om vooraf een bezoek te brengen aan een dokter, zodat er onder andere gekeken kan worden naar de bloeddruk en cholesterolniveau. In alle fasen is het belangrijk om ongeraffineerd voedsel te gebruiken met een lage netto (hoeveelheid) koolhydraten (Net Carbs). De Netto Koolhydraten zijn de koolhydraten die invloed uitoefenen op uw bloedsuiker en de enige koolhydraten die meetellen. Dus niet-verteerbare koolhydraten tellen niet mee. De netto koolhydraten staan los van de glykemische index, die weer van belang is bij een ander koolhydraatarm dieet: het South Beach-dieet.

Fase 1: Inductie

Doel van deze meest beperkende fase is het lichaam in ketogene toestand te brengen en zo de vetten te laten verbranden (ketose). Deze fase gaat gepaard met veel gewichtsverlies, door verlies van het water waar de glycogeenvoorraad is opgelost. De fase duurt zo'n 2 weken. De belangrijkste kenmerken van de inductiefase zijn:
  • maximaal 20 gram koolhydraten per dag, onbeperkt vet en eiwitten
  • veel koolhydraatarme groenten maar geen fruit
  • geen koolhydraatrijk voedsel zoals aardappel, granen, brood
  • onbeperkt kip, vlees, kaas, boter en eieren
  • geen alcoholische dranken
  • veel water drinken
  • mogelijke tekorten aanvullen met voedingssupplementen (vitamines, mineralen en antioxidanten)
  • deze fase stopt na 14 dagen

Fase 2: Verder gewichtsverlies

Doel van deze fase is om de eigen Kritische Koolhydraten Grens of Kritische Koolhydraten Niveau (KKN) te kunnen bepalen. Je Kritische Koolhydraten Grens is het aantal koolhydraten dat je per dag kunt eten, terwijl het gewichtsverlies doorgaat.
  • hetzelfde dieet als in fase 1 maar met meer koolhydraten, zodat er meer soorten groentes mogen
  • elke week mag het dagelijkse rantsoen met 5 gram koolhydraten vermeerderd worden ten opzichte van de voorgaande week
  • deze toename van koolhydraten gaat door totdat het gewichtsverlies net niet stopt
  • mogelijke tekorten aanvullen met voedingssupplementen (vitamines, mineralen en antioxidanten)
  • de fase stopt wanneer men bijna op het streefgewicht zit

Fase 3: Voorbereiding op de handhavingsfase

Doel van deze fase is om een ideale in te nemen hoeveelheid koolhydraten te bepalen waarbij men niet afvalt en ook niet aankomt.
  • hetzelfde dieet als in fase 2, maar met meer koolhydraten
  • geleidelijk aan mogen er meer koolhydraten gegeten worden
  • de toename stopt wanneer men op gewicht blijft
  • mogelijke tekorten aanvullen met voedingssupplementen (vitamines, mineralen en antioxidanten)
  • deze fase gaat vanzelf over in fase 4

Fase 4: Levenslange handhavingsfase

Doel van deze levenslange fase is om niet terug te vallen in ongezond eten waardoor men weer aankomt.
  • hetzelfde dieet als in fase 3
  • de hoeveelheid koolhydraten per dag blijft gelijk
  • het is een fase waarin meer gevarieerd wordt met diverse producten
  • het gebruik van geraffineerde suiker blijft verboden, omdat het alleen energetische waarde heeft maar geen voedingswaarde
  • wanneer het gewicht weer toeneemt, moet de hoeveelheid koolhydraten weer wat verminderd worden
  • mogelijke tekorten aanvullen met voedingssupplementen (vitamines, mineralen en antioxidanten)
- Voedselzandloper, Pascal Naessens, Hilde Demurie, Sandra Bekkari,...
Ik schrijf er binnenkort over, maar ondertussen vooral denken aan...

MINDEREN

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen