genieten van pure keuken

genieten van pure keuken
Lekker zelf experimenteren met gezonde voeding.

maandag 31 oktober 2016

Systematisch minder calorieën opnemen, mossels, de ideale combinatie van genieten en licht eten!

Weet je dat minder calorieën opnemen echt wel een voordeel heeft voor je gezondheid? Ik las dit artikel en wil jullie er graag nog eens over informeren, doen!! We komen nog niet zo snel  om van de honger.
Zie de vorige post omtrent het boek van Lien omtrent vasten

Ik ben vrijwilliger in het WZC waar mijn vader verblijft. En één keer in de mand plezier ik mijn enthousiaste kookliefhebbers met lekkere, lichte en toch een tikkeltje aparte recepten.
Mossels stonden op het menu en mijn kookvrienden waren enthousiast.
We waren met 10 en creëerden in een tweetal uren vier lekkernijen.
Ik zou zeggen, tast toe, vlieg erin!
De recepten staan hieronder.
Hapje (zonder foto), soep, voorgerecht en risotto, je weet wat je te doen staat op deze zonnige brugdag!
1. Komkommertartaar met Zeeuwse mosselen


Ingrediënten voor hapjes voor 4 personen
Bereiding
  • Halveer de komkommer in de lengte. Schraap met een theelepeltje de zaden uit de komkommer. Snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes (2-3 mm). Rijg de mosselen aan prikkertjes.
  • Meng de komkommer met de crème fraîche, het citroensap, de sjalot en de dille. Breng op smaak met zout en peper en verdeel over 8 amuseglaasjes.
  • Serveer de komkommertartaar met een mosselspiesje op de glazen..

    2. Soep van mossels met pompoenballetjes

    ,Ingrediënten voor 4 personen
  • 1/2 kleine pompoen (ong. 500 g)
  • 1 ui
  • 1 preiwit
  • 1/2 venkel
  • 180 g pompoen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 teentje look, fijngesneden
  • 1 laurierblaadje
  • 2 takjes citroentijm
  • 2 dl witte wijn
  • 1,5 kg mosselen
  • 6 dl visbouilon
  • 1,5 dl room
  • 10 draadjes saffraan
  • 1/2 dl droge sherry
  • versgemalen peper - zout

Ingrediënten voor 4 personen

Snijd de ui, prei, venkel en pompoen grof en fruit deze glazig. Voeg de selderij, knoflook, laurier en tijm toe en fruit even mee. Giet er de helft van de witte wijn bij en laat 10 minuten op klein vuur trekken.
Maak de mosselen schoon. Doe de mosselen bij de groenten en strooi er de mosselkruiden en de rest van de wijn bij.  Kook de mosselen op hoog vuur tot alle mosselen open zijn. Schud ze een paar keer op. Haal de mosselen uit de schelpen en houd deze apart.
Zeef het mosselvocht met de groenten. Druk goed aan zodanig dat de groenten goed worden gezeefd.
Haal met een bolletjessteker de pompoen uit. Voeg de pompoenbolletjes en de visbouillon bij het mosselvocht. Breng tot het kookpunt. Verminder naar een laag vuur en voeg de room en saffraan toe. Laat 15 minuutjes zachtjes pruttelen.

serveren:

Voeg vlak voor het serveren de sherry en wat verse mosseltjes toe.

3. Mosselen met venkel en pastis

Ingrediënten voor 4 personen

  • mosselen 4   kg
  • citroen 1  
  • venkelknol (in stukjes) 1  
  • ui (gesnipperd) 1  
  • eidooiers 2  
  • boter 20   g
  • room 2   dl
  • pastis 2   el
  • verse dragon (gesnipperd) 1   el
  • verse bieslook (gehakt) 1   el
  • peterselie (gehakt) 1   el
  • peper  
  • zout  
    Bereiding
  • Snij de ui en de venkel in stukjes.
  • Snipper de dragon.
  • Hak de bieslook en peterselie.
  • Frui de ui en de venkel even in de boter en blus met de pastis. Doe er de mosselen bij, zet het deksel op de pan en zet op het vuur tot alle mosselen open zijn.
  • Schep de mosselen uit de pan en hou ze warm. Laat het kookvocht met de groenten tot twee derde inkoken. Doe er de room bij en laat even doorkoken.
  • Roer er, van het vuur af, de dragon en de eidooiers door. Breng op smaak met peper, zout en citroensap.
  • Doe er de mosselen weer bij en schud op om de saus met de mosselen te mengen. Bestrooi met peterselie en bieslook.
4, Risotto met zeevruchten

Ingrediënten voor 4 personen
  • 200 gr risottorijst
  • 100 gr witte wijn
  • 300 ml visfumet
  • 1 gehakte sjalot
  • 1 teentje gehakte look
  • 4 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 5 draadjes saffraan
  • 2 el boter
  • 1 dl geklopte room
  • 500 gr mosselen
  • 500 gr kokkels
  • parmezaan
  • grijze garnaaltjes
Bereiding
  • Stoof de ui, selder aan en blus met de witte wijn. Voeg mosselen en kokkels toe en laat garen onder deksel tot ze volledig open zijn.
  • Stoof de sjalot en look aan in olijfolie, spoel de risottorijst goed en voeg toe. Kruid met tijm en laurier. Risotto kort meebakken.
  • Bevochtig met de jus van de mosselen en laat zachtjes sudderen, eens alles opgenomen door de rijst voeg de visfumet in 3 keer toe, laat de rijst telkens de jus rustig opnemen.
  • Voeg de safraan en kurkuma toe. Werk de risotto af met de boter, opgeklopte room en parmezaan. Leg er de mosselen en garnaaltjes bij.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen