Hihi als ik dit al ooit geweest ben, dan ben ik het nog.
Ik kook elke dag, graag en gezond.
Maar ik was ook jarig en daarvan moest ik eventjes bekomen, grapje ;-)
We vierden Kerst en daar moest ik ook van bekomen ;-)
Dus zo net voor het eindejaar gooi ik nog eens een receptje op de blog.
Koken met groenten is altijd een goed idee en witloof is toch echt wel één van mijn favorieten.
At je deze al?
De soep, die maakte ik ook voor het goeie doel. Op Centexbel verkochten ze dessert en soep en ik heb mijn steentje bijgedragen met deze soep.
- Witlooofsoep
Ingrediënten
-
1 ui
-
5 g olie
-
½ kg witloof
-
250 g aardappelen
-
½ appel
-
600 g water
-
1 bouillonblokje,
-
100 gr Philadelphia
-
bieslook
-
Peper en zout
-
100 ml Grimbergen Blond
Bereidingswijze:
De ui snijden, de
harde kern uit het witloof halen en in snijden snijden, de aardappel
en de appel schillen en in stukken snijden.
Stoof alles aan en
voeg de bouillon, het bier en het water toe.
Laat pruttelen tot
gaar.
Voeg de kaas toe en
mix fijn. Werk af met bieslook en peper en zout.
De foto spreekt géén boekdelen maar de smaak is af!
Ingrediënten
-
1 bloemkool (minstens)
-
4 stronkjes witloof
-
4 sneden ham, we kozen voor gedroogde ham
-
Peperboursin en gratinkaas
-
melk/kruiden
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor
op 180°C. Kook de bloemkoolroosjes gaar in gezouten water
en giet ze af. Verwijder het bittere koontje aan de
onderkant van het witloof en stoom of kook de stronkjes gaar.
Laat ze goed uitlekken.
Mix de bloemkool met
de melk glad en voeg dan de Boursinkaas toe. Kruid met
zout, peper en nootmuskaat. Rol elke stronk witloof in een
snede ham.
Giet een laagje
bloemkoolsaus op de bodem van een ovenschaal. Leg de
witloof-hamrolletjes erin en dek af met de rest van de
saus. Strooi er de gemalen kaas over en 15 à 20 min in de
oven, tot de kaas mooi gegratineerd is.
Het variant op het gekende recept van Sandra.
Het werd al vele keren geproefd en goed bevonden.
Ingrediënten
- 125 gr boter
-
100 gr kristalsuiker
-
1 vel bladerdeeg
-
½ dl balsamico azijn
Bereidingswijze
Smelt in een braadpan een klontje boter. Als de boter goed warm is, bak je het witloof aan alle zijden bruin. Wanneer het mooi bruin is, stoof je het witloof verder onder een deksel op een laag vuurtje tot het half gaar is, dat duurt ongeveer 10 minuten.Neem het deksel van de pan en doe er een klont boter bij om een karamel te maken. Voeg er de balsamicoazijn aan toe en strooi de suiker tussen en lichtjes over het witloof. Laat karameliseren tot een mooie schuimige karamel. Bedek dan het witloof in de pan met het bladerdeeg en plooi de randjes mooi toe. Zet in een oven van 180 graden gedurende 35 minuten.Opgelet: Je pan moet volledig vuurvast zijn.
Draai de pan om op een bord
Serveer met
slagroomijs
4.
Witloofijs
-
voor het ijs
- 2 stronken witloof
- 5 dl room
- 8 eidooiers
- 150 g suiker
- 1 dl vermout -
voor de krokante korst- 100 g macadamianoten
- 200 g suiker
Ingrediënten
-
Bereiding:
1. Snijd het witloof
in stukken en stoof het samen met de vermout onder deksel. Mix in de
blender.
2. Breng de room aan de kook. Meng het eigeel met de suiker en overgiet met de kokende room.
3. Zet terug op het vuur en laat zachtjes dikken en voeg de witloofpuree toe,
2. Breng de room aan de kook. Meng het eigeel met de suiker en overgiet met de kokende room.
3. Zet terug op het vuur en laat zachtjes dikken en voeg de witloofpuree toe,
4. Vries in in kleine
ijsblokjes
5. Cutteren net voor
het opdienen,
Karamel
1. Zet 200 g suiker op matig vuur en laat karameliseren. Roer de gemalen noten erdoor en stort op een boterpapier.
2. Laat afkoelen tot een krokante karamel. Serveer bij het ijs.
Karamel
1. Zet 200 g suiker op matig vuur en laat karameliseren. Roer de gemalen noten erdoor en stort op een boterpapier.
2. Laat afkoelen tot een krokante karamel. Serveer bij het ijs.
Ziezo, ik sluit het "Proeven op Zondag" jaar in schoonheid af en morgen sluit ik het loopjaar af in Elsegem.
Een mooi en gezond 2018!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten