genieten van pure keuken

genieten van pure keuken
Lekker zelf experimenteren met gezonde voeding.

maandag 21 juli 2014

Speltbrood, een voltreffer voor bij de tapas!

Amai wat is het nu echt lang geleden dat ik nog iets schreef, meer bepaald, één maand!
Niet dat ik minder kook hoor, ben altijd in de weer met de potten en de pannen. De groenten en het fruit vliegen hier in de lekkerste gerechten maar soms ontbreekt de tijd om de teksten te schrijven, om de foto's te nemen, of ben ik gewoon niet in de mood...
Maar niet getreurd, hier ben ik met een speltbrood en wat voor één :-)

Ik hoor je nu al zeggen dat spelt niet glutenvrij is, ja inderdaad, maar de gluten zijn beter verteerbaar dan die in tarwe en daarom veelal een goed alternatief
Het is zo dat de mensen met een tarwe-intolerantie wel spelt (die niet glutenvrij is) kunnen verdragen, maar dit doet nu niet ter zake.
Het werd alvast goed bevonden door een selecte delegatie, gedegusteerd in de ideale Belgische weersomstandigheden...

We vliegen erin met een receptje, ook deze zinssnede heb ik al even niet gebruikt :-)
Ik had bezoek en wou eigenlijk bij de apero allerhande dipsausjes presenteren en een zelfgemaakt (alsof ik ooit brood koop...) plat brood (type ciabatta) zo eentje met veel kruiden erbij of met olijfjes of met zongedroogde tomaatjes, of met...

Prutsen in de keuken is voor mij het opperste genot, dus ik gooide mij op het brood, maar ook op een tiental andere gerechtjes voor erbij.

Platbrood (noem het gerust anders als je suggesties hebt!)

Voor 4 porties van 250 gr (1 plat brood) gebruikte ik
  • 1 kg speltbloem
  • 42 gr verse gist
  • 460 ml water
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 draai van het zout
Voor de fantasie, versnipperd natuurlijk

  • 200 gr zongedroogde tomaten
  • 200 gr olijven 
  • tijm
  • oregano

Laat de gist wellen in een beetje lauw water (niet inbegrepen in het aangegeven watervolume) met de suiker tot het volume verdubbelt.

Erna de gist in de bloem gieten, kneden, zout toevoegen en de olie en blijven kneden tot een mooi homogeen deeg en nog 10 minuten erna (of gebruik een keukenrobot).

Laten rijzen op 50°C in de oven voor een half uur.

Herkneden en er fantasie aan toevoegen, ik deed bij de éne helft gehakte tijm en zongedroogde tomaten, bij de andere helft oregano en gehakte olijven.

Uitrollen tot een plat geheel, weer laten rijzen op 50 °C voor een half uur en erna bakken voor ongeveer 30 minuten op 200°C.

Breek het brood en eet het bij overheerlijke hummus, tartaar van rauwe zalm, tapenade van zongedroogde tomaatjes, ...

De recepten volgen zeer binnenkort, want zoals je ziet, ik ben in de mood :-)
Kijk ook eens naar de originele versie!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen