genieten van pure keuken

genieten van pure keuken
Lekker zelf experimenteren met gezonde voeding.

vrijdag 13 januari 2017

Winter in het land, vergeten groenten zullen smaken!

Tijd om nog eens wat leuke recepten te lanceren.
Het wintert en het sneeuwt, dus de vergeten groenten zullen nog altijd smaken.
Als vrijwilliger gooi ik mij in het geven van workshops.
En daar zijn deze creaties een mooi resultaat van!


1. Voorjaarsstamppot

Ingrediënten
  • 750 g aardappelen
  • 400 g meiraapjes (of stukjes kool)
  • ½ l lichte groentebouillon
  • klontje boter
  • warme melk
  • 1 bos snijbiet
  • 350 g pittige geitenkaas, in blokjes
  • 1 kl mierikwortelpasta
  • eventueel wat brandneteltoppen

Bereidingswijze
  1. Schil de aardappelen en snijdt de raapjes of de kool in stukken.
  2. Kook aardappelen en raap/kool in de bouillon gaar.
  3. Begiet de brandneteltoppen met een scheutje warm water, zodat ze niet langer prikken, en hak fijn.
  4. Snij de snijbiet in stukjes.
  5. Giet de aardappelen af.
  6. Pureer aardappelen en raap/kool met boter en melk.
  7. Voeg net zoveel bouillon toe tot een smeuïge massa ontstaat.
  8. Roer de brandneteltoppen en de snijbiet door de stamppot.
  9. Roer tenslotte kaas en mierikswortel erdoor.

2. Aardperencrème met foie gras

Ingrediënten voor 4

·         500 gr aardpeer
·         100 ml melk
·         1 kruidenbouillonblokje
·         8 sprietjes bieslook,
·         Foie gras
Bereidingswijze:
Schil de aardperen en laat garen in de melk, samen met de bouillon. Pureer (giet eerst een deel van het vocht af en voeg toe indien nodig). Werk af met de gesnipperde sprietjes bieslook en de foie gras (met een kaasrasp)

3. Salade van vergeten groenten

Ingrediënten voor 4 personen

·      1/2 kleine pompoen
·      1/2 bot raapjes
·      1 koolrabi
·      1 preiwit
·      1 pastinaak
·      1 verse rode biet
·      1/2 bakje champignons
·      4 handenvol postelein
·      2 stoofperen
·      200 gr gerookt spek
·      een scheutje sesamolie
·      1 dl rode wijnazijn
·      boter

Bereidingswijze

  1. Snij alle groenten (uitgezonderd pompoen) in grove julienne.
  2. Gaar de groentjes in kokend water.
  3. Snij het vruchtvlees van de pompoen in stukjes.
  4. Giet de groentjes af onder koud water tot ze helemaal afgekoeld zijn.
  5. Bak de pompoen (stukjes) in de pan samen met het spek met boter en kruid af met zeezout.
  6. Stoof de peren in wat wijnazijn.
  7. Roer de julienne van groenten kort door warme boter en voeg de postelein toe.
  8. Schik alle groentjes mooi op een bord.
 




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen