genieten van pure keuken

genieten van pure keuken
Lekker zelf experimenteren met gezonde voeding.

zondag 24 januari 2016

De 8 grootste dieetfouten, review en eetdagboek dag 15, 16 en 17

Drukke tijden met het tijdelijk verhuizen, maar we doen goed voort met gezond te eten.
Enkel het bloggen bleef heel even op een laag pitje.
Maar ik belicht het artikel uit Steps hieronder.

Review van de 8 grootste dieetfouten

1. Teveel noten en zaden eten
Je hebt je dagelijkse suikerrijke snacks vervangen door noten en zaden en dat is prima; noten en zaden zijn gezonde en voedzame voedingsmiddelen. Maar vergeet niet dat ze ook rijk aan calorieën zijn! Opgelet ook met muesli- en fruitrepen: deze zijn inderdaad veel gezonder dan chips en een chocoladereep, maar je zal er niet van vermageren.
Met mate nuttigen dus, een handjevol is voldoende.
Mijn mening : Dit klopt heel zeker. Noten kunnen niet te pas en te onpas gegeten worden. Weeg ze zeker af, zo kan je inschatten hoeveel het er precies zijn
Een gemiddelde noot  (100 gr ervan) is ongeveer zo

Energie (kcal) 606
Vet 54 g
Verzadigd 9 g
Meervoudig onverzadigd 15 g
Enkelvoudig onverzadigd 28 g
Transvet 0,1 g
Cholesterol 0 mg
Natrium 273 mg
Kalium 632 mg
Koolhydraten 21 g
Voedingsvezels 7 g
Suikers 4,2 g
Eiwitten 20 g

2. Alle koolhydraten schappen
Minder koolhydraten eten kan helpen om gewicht te verliezen, maar best schrap je ze niet helemaal van je dieet: hoewel sommige diëten kookhydraten liefst volledig willen verbannen, heb je ze wel nodig om gezond te functioneren!
In plaats van rigoureus alle koolhydraten te mijden, kun je wel je inname ervan verminderen door bijvoorbeeld pasta te vervangen door een handvol gekookte quinoa of bruine rijst.
Mijn mening :  tè is nooit goed, dus eet koolhydraten heel matig maar ga niet door het lint. Als je pasta, brood en aardappels al schrapt, kom je al aardig op weg.


3. Te veel tussendoortjes eten
Veel diëten schrijven voor dat je naast je hoofdmaaltijden tussendoor best ook een (lichte) snack eet, om je hongergevoel tegen te gaan én om je metabolisme een boost te geven.
Rob Hobson zegt dat een klein tussendoortje prima is om je honger wat te stillen, maar dat je niet mag overdrijven én dat je de juiste snacks moet kiezen: (magere) yoghurt, een handvol noten, groentesnacks…
En voel je ook niet verplicht om een tussendoortje te eten als je géén honger hebt!
Mijn mening :  Vroeger at ik inderdaad ook héél bewust tussendoortjes maar nu doe ik dat helemaal niet meer, tenzij ik echt honger heb. Enkel trek stil je met thee, water, koffie of een toertje wandelen.

4. Jezelf teveel wegen
Sta niet elke dag op de weegschaal, op één dag zal je heus niet veel verandering zien en dat kan demotiverend werken. 
Weeg jezelf maximum één keer per week. Beter nog is om een doel te stellen voor jezelf, zoals terug in je favoriete jeans of jurk passen!
Wees ook niet ontmoedigd als het afvallen een beetje langer duurt dan je had gehoopt. Til ook niet te zwaar aan eventuele ‘tegenvallen’ (je hebt je toch wat laten gaan op dat feestje, of je kon écht niet weerstaan aan dat heerlijke maar calorierijke dessert…): spijtig natuurlijk maar laat dat geen reden zijn om volledig te stoppen met je dieet!
Mijn mening : Ik geef toe, ik sta er ook elke dag op. Voor mij is het eerder stimulerend. Ik wil echt altijd kunnen registreren en zo is elke dag gemakkelijk. Maar altijd op hetzelfde moment, géén tien keer per dag.

5. Alle vetten vermijden
Tuurlijk, vet is calorierijk, maar ze hoeven je niet per se dik te maken en bovendien zijn goede vetten onmisbaar wil je gezond afvallen.
Kies bijvoorbeeld voor kleine porties van gezonde vetten, zoals vette vis, noten, zaden, avocado’s, olijfolie en kokos.
Mijn mening : LCHF is daar hèt voorbeeld van natuurlijk. Ik hanteer een dieet met véél gezonde vetten en het werkt!!
Mijn schoonzus, die eigenlijk maar een paar kilo te zwaar was (eigenlijk vind ik ze helemaal niet te zwaar) , verloor op minder dan twee weken 3 kilo! Super, goed gedaan en goed gegaan!

6. Je verwachtingen zijn onrealistisch
Vaak volgen we een dieet waarbij de richtlijnen heel strikt zijn vastgelegd: geen suiker, geen vet, geen koolhydraten…. Maar heb je er al eens bij stil gestaan dat je dit nooit voor de rest van je leven kunt volhouden? Ooit zal je terug op een ‘normale’ manier moeten eten, en dan komen de kilo’s er gegarandeerd op nieuw bij.
Kies liever een manier van eten dat bij je past en dat je lang – zoniet altijd! – kunt volhouden.
Stel ook geen al te grote gewichtsverliezen voorop: als bijvoorbeeld 60 kilo voor jou een ideaal gewicht is, streef er dan niet naar om 50 kilo te wegen, het is een onbegonnen – en heel erg ongezonde – strijd.
Mijn mening : als ik iemand coach, dan zeg ik altijd 'de kilo's zijn er ook niet op één dag bijgekomen', geef jezelf tijd (maar ook niet tevéél tijd, beetje druk mag). Realistisch is 100 gr per dag, dus 700 gr per week, 1.5 kg per veertien dagen, ongeveer 3kg per maand (daarvoor moet je 21.000 kcal minder eten!!!)

7. Je grijpt naar dieetmaaltijden
Hoewel dergelijke maaltijden kunnen helpen om een start te maken met je dieet, is het geen goed idee om te afhankelijk te worden van deze kant-en-klaar oplossingen.
Probeer zelf te koken, en leer op z’n minst hoe je gezonde maaltijden kunt klaarmaken.
Je hoeft heus geen sterrenchef te zijn om lekker te (leren) koken: hou het eenvoudig en probeer eventueel op voorhand al wat extra klaar te maken voor de volgende dag.
Mijn mening : ik ben daar tegen, je leert géén gezonde gewoontes aan op die manier. Het kan eventueel wel goed zijn voor een éénmalig tijdsgebrek op te vangen!

8. Je eet buitenshuis
Een feestje? Een etentje met collega’s? Vakantie? Vaak is het moeilijk te weerstaan aan al het lekkers dat je voorgeschoteld krijgt, of je durft uit beleefdheid geen ‘neen’ zeggen, vooral niet als je gastvrouw of -heer zoveel moeite gedaan heeft om een heerlijke maaltijd te bereiden. En dan is er nog de wijn natuurlijk…
Als je echt niet onderuit kunt aan de (feest)maaltijd, beperk je dan in elk geval tot kleinere porties. Is er een buffet? Kies dan voor de salades en rauwkost. En wissel een glas wijn af met een glas water, zo kun je toch meegenieten.
En weet je op voorhand dat je (wellicht) zal moeten zondigen, hou daar dan rekening mee en dieet tijdens de week wat strenger.
Mijn mening : het leven bestaat uit feesten, weekends, uitgaan en recepties. Gelukkig hé zijn we sociale beestjes en kunnen we daarvan genieten en dat is ook de bedoeling.
Je bent baas in eigen bord. Zeg gerust NEEN, informeer je gastvrouw op voorhand enz...het is deel van het gehele leven, dus geniet!


Ziezo, het is rond, ik vond het interessant, jullie hopelijk ook.

En nu dag 15, vrijdag 22/1.
Ontbijt was het fruit-griekse yoghurt bordje
Als middageten een courgettenwrap van donderdagavond met avocado, gerookte zalm en sla.
's Avonds gingen we lekker genieten in Café Theatre, njammie, maar ik koos bewust.




Champignontaartje als starter, salade als hoofdgerecht en een thee met lekkers als dessert.
Ik dronk er twee glazen rode wijn bij (aan 6 euro het stuk, véél te duur!!)




Dag 16, ja je zult het wel verstaan, ik had géén honger en sloeg dus het ontbijt over maar dronk een glas psylliumvezels, veel water en thee.
Middagmaal was een lekkere wok met kip
Een chocolaatje in het rusthuis in de namiddag en twee glazen witte wijn bij het avondeten
van gebakken champignons met cheddar.
Dag 16 is voor straks, nu mijn toerkes gaan lopen, je weet wel hé, ben nog altijd in de running voor kampioen. En er werden foto's genomen voor het blad running, en ik sta vooraan :-)!
Het lopen ging matig, het zal dan toch niet aan mijn autisch ontbijtscenario gelegen hebben (of misschien toch?)
Walnoten op een alternatieve manier (walnotencake)
' Middags zalm met kruiden, knolselderfrietjes en tomaat, een klein bordje maar want deze avond op resto.
Er werd gekozen voor én een voorgerecht én een hoofdgerecht, leuk veel bij babbelen.
Met mijn schoonbroer en schoonzus beleefden we een super gezellige avond.
Bij het het voorgerecht koos ik voor calamares tartaar, maar dat was een foutje, ik dacht aan tartaar van inktvis maar het waren gefrituurde calamares met tartaar saus. Maarten was bereid om half half voorgerecht te delen en zo had ik kreefenkroket, heel lekker!

Ps de gefrituurde calamares waren ook lekker hoor maar niet helemaal LCHF.
Voor het hoofdgerecht koos ik voor contrefilet met een slaatje, perfect volgens plan. En zo mals en smaakvol!


En erbij een paar glazen rode wijn en een glas cava. Voor het dessert heb ik gepast.
Morgen komt zoonlief naar huis :-)







2 opmerkingen: