genieten van pure keuken

genieten van pure keuken
Lekker zelf experimenteren met gezonde voeding.

zaterdag 24 augustus 2013

Zalm in zoutkorst, méér dan lekker!

Al jaren maak ik zalm in zoutkorst klaar als er gasten komen of gewoon als we er zin in hebben. Maar nu al bijna een jaar aan het bloggen en deze lekkernij mocht nog niet op de blog gegooid worden. Dit kan toch niet zijn, dus bij deze, hemels genot in een ovenschaal.

Dit gerechtje is ook helemaal niet duur, je kan een hele zalm gebruiken en die zijn meestal stukken goedkoper dan de aankoop van filets, moten of haasjes. Dus niet alleen gastronomisch maar ook uit economisch standpunt een voltreffer dus.
 
Voor véél mensen hebben we nodig?
  • 1 zalm van 2 à 3 kilo
  • 3 kilo grof zeezout
  • 3 eiwitten
  • veel verse kruiden
  • een oven of een barbecue

Neem een grote ovenschotel en kijk naar de grootte van de zalm. Snij de kop en de staart eraf zodat het visje in de pot past. Gebruik de staart om eventueel nog moten van te snijden of gebruiken in een vispannetje later. Spoel de vis mooi proper en leg in de schaal. Knip zoveel mogelijk kruiden uit eigen tuin af en steek ze in de buik van het beestje. Nog bijkruiden met een goeie draai van de molen en dan gaan we het zout voorbereiden om een pakje te maken. Meng het grof zeezout met de 3eiwitten. Dit voel je niet aan het geheel, maar als het later in de oven komt, zal het duidelijk worden dat het zout een harde korst wordt.
Zorg dat de zalm mooi ingepakt wordt onder de zoutmassa.
Andere suggesties nodig voor bereidingen met zoutkorst?
Deze alternatieve gaarwijze zorgt ervoor dat hetgene je onder de korst stopt, volledig zonder toevoegingen van vetstof de allerbeste smaak krijgt. De kruiden zorgen ervoor dat de aroma's optimaal verspreid worden.
Je kan ook bereiding met deeg maken om onder te laten garen, zoals de kip onder korst of het gebraad in een pakje.

Bakken gedurende een half uurtje (maximaal) in een oven van 200°C. Gebruik je een kleinere hoeveelheid vis, minder dan de gaartijd. De vis nog een kwartiertje laten rusten, uit de oven maar nog onder de korst.
Erna aan de slag met hakmes of beitel om het harde deeg te breken en het smullen kan beginnen.
Succes alleszins.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten