genieten van pure keuken

genieten van pure keuken
Lekker zelf experimenteren met gezonde voeding.

zaterdag 10 november 2012

Ons dagelijks brood

Ons dagelijks brood:lekkere zelfgebakken broodjes!

Helemaal niet moeilijk en zo lekker. Eénmaal de gewoonte te pakken, de bakker wordt niet meer geconsulteerd hoor om te kunnen ontbijten.
een broodje met een snoet

Wat heb je nodig :
- een oven
- 1 kg bloem (mengeling van wit en bruin afhankelijk van je voorkeur)
- 42 gr verse bakkersgist
- lepeltje rietsuiker
- 2 eetlepels olijfolie
- zout
- lauw water 500 ml, maar afhankelijk of de bloem eerder bruin, of eerder wit is.
- 2 handen die graag kneden

Doe in een tas of een diep bord een bodempje lauw warm, laat de suiker smelten en verbrokkel de gist erin.
Laat 10 minuten staan.








Neem een grote kom en doe er 1 kg bloem in. Zorg dat je bloem op kamertemperatuur is, dan rijst alles beter.
Meng het gistmengsel met je bloem en vermeng erna het water (begin met 400 ml water en voeg geleidelijk toe) met de olijfolie tot je een mooie homogene massa hebt (misschien heb je niet alle water nodig, je deeg mag niet kleven)
Voeg zout toe naar eigen voorkeur.
Kneed gedurende 10 minuten of gebruik een keukenrobot.
Laat rusten tot je deeg 3 x zijn volume heeft gekregen.
Kneed opnieuw maar nu korter en eindig met de vormen die je wilt :
2 broden, of pistolets, of ovenkoeken,...
Je kan ook extra ingrediënten toevoegen, rozijnen, zaden, ...
Laat opnieuw rijzen en verwarm je oven voor op 190°C warme lucht.
Als je creaties gerezen zijn, doe ze in de oven :
- voor brood ongeveer 40 minuten
- voor pistoletjes ongeveer 22 minuten.





Laat het jullie smaken!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen