genieten van pure keuken

genieten van pure keuken
Lekker zelf experimenteren met gezonde voeding.

zondag 28 juli 2013

Voedselzandloperslaatje met Dulses en boontjes van bij ons


Hoe heerlijk is het om producten te werken van bij ons. Ik verwerkt boontjes vanuit Bellegem, bedankt Hilde, om ze mij supervers te bezorgen. Dus géén boontjes uit Kenia, allemaal gelijke grootte, gelijke dikte, hoe doen ze dat daar? Plukken ze de bonen met de meetlat ernaast? Of worden al diegene die niet voldoen aan hun eisen er gewoon weggegooid?
Geen gezever, deze boontjes zijn allemaal verschillend en uniek, een dikkere,een dunnere, een kortere en een langere...Maar wat ze allemaal gemeen hebben, de smaak, overheerlijk!
Ziezo een eerste pleidooi vandaag om toch uit te kijken als we iets kopen. Waarom moet het van zover komen als het ook van om de hoek kan zijn? Sommige dingen groeien hier inderdaad niet. Appelsienen,olijven,mango's, avocado's,... ja, maar koop dan toch liefst diegene die met de boot naar hier komen.
Vandaag werk ik ook met een overheerlijke rauwemelkse jonge gouda met rood zeewier, Dulses noemt deze overheerlijke creatie van Het Hinkelspel. En ook bio natuurlijk! Zeker eens langsgaan!

Maar genoeg gebabbeld, we vliegen in de kookpot.
We gebruiken voor 4 personen:
 • 1 krop grove krulsla (of gebruik diegene uit je tuin of die je net van je buren hebt gekregen)
 • 2 komkommers
 • 2 avocado's
 • veel verse boontjes
 • 2 rode paprika's
 • bloempjes om te versieren, ik gebruikte nu diegene van de oregano
 • 500 gr Dulses
 • een scheut goeie olijfolie
 • een draai van de pepermolen
We toppen de boontjes, één kant is voldoende en laten die eventjes 5 minuutjes koken. Laat ze afkoelen. Was de sla en zwier ze droog. Trek van de komkommer lange slierten en rol ze op. Snij de avocado in plakjes. Snij één rode paprika in reepjes en één in blokjes. Zoek eetbare bloempjes bij je kruiden om te versieren. Neem een kaasschaaf en trek 16 dunne schilfers van de Dulses.

En nu monteren hé:

Leg blokjes paprika op de bodem. Per 3-4 boontjes rol je er een dun plakje Dulses rond en leg deze op de paprika. Aan de andere kant van het bord leg je de sla en erop de avocado en de paprikareepjes. Versieren met de opgerolde komkommerslierten en eindigen met de kruidenbloempjes. Net voor het verorberen besprenkel je de salade met een goeie geut van fles 2, de olijfolie om te dresseren.
Deze sla hoeft geen extra saus.
De lekkere kaas rond de boontjes (voel je even op een familiefeest waar er altijd boontjes in spek gerold moeten bij zijn...) geeft de nodige, overheerlijke smaak aan dit gerecht.
Dit brouwsel afgewerkt met olijfolie, de zachtheid van de avocado, het water komt je hopelijk al in de mond?
Ziezo de voedselzandloper is weer content en de smaken zitten goed, wat wil je nog meer?
Smullen zonder zorgen,smakelijk eten en geniet van dit eenvoudig feest!

1 opmerking:

 1. Nooit gehoord van dulses. Ik ga me toch eens verdiepen in de voedings- en gezondheidswaarde van zeewieren! Nog suggesties waar ik er meer over kan lezen? Lijkt me trouwens een heerlijk slaatje!!!
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen