genieten van pure keuken

genieten van pure keuken
Lekker zelf experimenteren met gezonde voeding.

dinsdag 26 maart 2013

Voedselzandloperbrood, havermout en amandelmeel

Wat eet je 's ochtends als je toch niet happig bent op havermoutpap of op de andere suggesties? Het voedselzandloperontbijt wordt vandaag nog uitgebreid met een receptje.
Een creatie van havermout, amandelmeel, gist en water, en ja het is gelukt.
We gebruiken 450 gr havermout, 200 gr amandelmeel, 300 ml lauw water, scheutje olijfolie, beetje zout en een blokje verse gist (42 gr).
Hoe gaan we eraan beginnen. Mix 400 gr havermout fijn en meng met het amandelmeel. Heb je geen amandelmeel, mix dan amandelen zeer fijn. Laat je gist weken in een klein beetje van het lauwe water. Meng het gistmengsel met havermout-amandelmengeling en voeg de rest van het lauwe water toe. Kneden tot je een homogeen deeg krijgt. Voeg een beetje olijfolie en een snuifje zout toe (naar wens). Eindig met de 50 gram havermout nog bij te doen en je komt een mooi deeg. Laten rijzen gedurende een half uur.  Nog eens bewerken en in een vorm leggen.
Bakken gedurende 40 à 45 minuten in een oven van 200°C.

Smakelijk, echt lekker. Eet het als ontbijt, tussendoortje of gebruik het als 'toastbrood' voor een feestje.
Nog andere suggesties bij ontbijt of bij shake, voor elk wat wils dus.

4 opmerkingen:

 1. Ik heb dit brood gisteren gemaakt, maar helaas : het brokkelt helemaal vaneen! Toen ik het deeg aan het maken was, kreeg ik een mooie homogene massa, maar na het rijzen wou ik het nog even bewerkten en toen brokkelde het al uit elkaar. Ik heb het dan toch maar in een broodvorm geduwd, goed aangeduwd en laten bakken, maar helaas : het brokkelt vaneen. Spijtig, als dat werk...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb het brood ook gebakken.
   Na het lezen van jouw bericht heb ik er 3 eieren en wat kokosrasp erdoor gedaan.
   Resultaat een erg lekker brood.
   Zou zeggen probeer het nog een keer en je zult zien dat het goed gaat,Yvonne.

   Verwijderen
 2. Cindy Schuermans22 april 2013 om 13:39

  Ik had anoniem bovenstaande opmerking gegeven, maar er is geen reactie op gekomen. Doe ik iets verkeerd met dat deeg want het brokkelt dus vaneen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb twee theelepels xanthaangom toegevoegd. Het brokkelt niet, maar het is totaal niet gerezen. Moet ik suiker toevoegen? Rijst het met ei erdoor beter?

  BeantwoordenVerwijderen