genieten van pure keuken

genieten van pure keuken
Lekker zelf experimenteren met gezonde voeding.

donderdag 17 januari 2013

Rode linzensoep, eenvoudig en toch apart en bericht 101 op de blog


Bericht 101 dit klinkt niet zo speciaal, 

maar ja was het gisteren vergeten dat ik toèn net honderd posts had.

Dus zo fier als een gieter, of zoals ze het in West-Vlaanderen zouden zeggen, 'preus lijk feertig', wil ik eigenlijk zeggen dat ik apetrots ben! De blog is een groot succes, krijg veel positieve en opbouwende commentaren, joepie.

Maar nu over naar de orde van de dag. Gezond kokkerellen, de smaken zachtjes laten versmelten tot er een hemels gerecht te voorschijn komt, en je er zonder 'kopzorgen' kan van genieten. Je wordt er niet dik van, neen je blijft er net super in vorm door, dus we gaan ervoor.

Thuiskomen na een wandeling door de sneeuw. Wandelen klinkt zo een beetje als ontspanning, voor het plezier maar het is eigenlijk louter functioneel. Als ik de trein wil halen, ja dan moet ik er naartoe stappen, vandaar. Maar als ik eerlijk ben, het doet wel deugd zo elke dag een uurtje 'moeten' bewegen. Bewegen is goed tegen depressies, goed voor het geheugen en goed voor de gezondheid in het algemeen, dus een positieve kijk en stappen doen we.
Maar voor het ogenblik wel Siberische temperaturen...brrr, ijskoud dus een tas warme soep als we arriveren, njammie, dat doet deugd.


We gebruiken:
75 gr rode linzen
1 ui
1 teentje knoflook
een tak witte selder
2 wortels
1 rode paprika
1 klein doosje tomatenconcentraat
kruidenbouillon
kurkuma
olijfolie
2 laurierblaadjes
sojaroom

Linzen zijn super gezond. Ze bevatten veel ijzer, calcium en eiwitten. Een welgekomen opkikker tijdens deze koude winter dus. Kurkuma wordt beschouwd als een natuurlijke ontstekingsremmer, dus opnieuw een bron van zoveel gezonds en nog lekker ook.

We laten de ajuin en look aanstoven in olijfolie. Voeg de selder, de paprika en de wortels toe, in stukjes hé. Voeg de gespoelde linzen erbij en laat dit geheel koken met 1 liter water en 2 kruidenbouillonblokjes en de laurier.
Na een half uurtje is deze mengeling gaar. Haal de laurier eruit, voeg het tomatenconcentraat toe en een mespunt kurkuma, en kruiden met peper en zout.
Mixen tot je een homogene soep bekomt. Eventueel nog een beetje water bijdoen, indien te weinig vloeibaar.
Serveren met een beetje sojaroom. Een eenvoudig hartverwarmend gerecht, zeker proberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten