genieten van pure keuken

genieten van pure keuken
Lekker zelf experimenteren met gezonde voeding.

zaterdag 19 januari 2013

Voedselzandloperbrood, brood zonder bloem, gezond ontbijt

Waarom wil je een brood bakken zonder bloem?

Zoals je weet ben ik 'lichtjes' gebeten door de theorie van de voedselzandloper.
Er wordt afgeraden om de koolhydraten uit bloem te nuttigen, geven te grote suikerpieken en die krijg je niet van havermout.


Voor iedereen die zegt, voor mij geen havermoutpap, 

geen excuses meer, nu is er havermoutbrood.

We kiezen voor allemaal gezonde producten, we creëren een ontbijt, een hapje, een tussendoortje. Kortom je bakt een brood en binnen de kortste keren is het verorberd. Het is gezond en lekker!













We gebruiken:
- 300 gr havermout (waarvan we er 200 gr fijn mixen en 100 gr grof laten)
- 200 ml sojamelk
- 1/2 koffielepel bakpoeder
- 2 koffielepels stevia
- 4 eieren
- 2 eetlepels zonnebloempitten
- 2 eetlepels lijnzaad
- fruit (ik heb nu 250 gr bosbessen gebruikt, diepgevroren)


Je mixt de havermout fijn, voeg de gewone havermout toe, en meng met de pitten en het lijnzaad. Voeg de melk, het bakpoeder, de stevia en de eieren toe en helemaal op het eind het fruit.

Je doet het brood in een cakevorm en laat gedurende 50 minuten bakken op 180°C.



Laat afkoelen op een rooster. Bewaar in de koelkast.
- Een ontbijt met 1 of 2 plakken van dit brood kan je aanvullen met een glas versgeperst sap van een granaatappel (eet ook de pitjes op) en een kommetje vers fruit.
Dus zoals op de foto, maar laat dan de havermoutpap weg en vervang door een plak van het brood.

- Als tussendoortje neem je een halve plak en vul aan met radijsjes, rauwe wortels of paprika.

Wil je dit brood gebruiken om hartige hapjes mee te maken (toastjes voor een feestje), laat dan het fruit eruit en bak 10 min minder lang. In plakjes snijden en beleggen zoals je zou doen met brood.

Veel succes en laat mij eens weten wat je ervan vindt.

 

 

 


32 opmerkingen:

  1. Dat kan alleen maar goed zijn!
    Als ik terug thuis ben, begin ik er aan :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een goed idee! Lijkt me erg lekker. Ik ga het van de week proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gisterren heb ik hem gemaakt en vanochtend als voedzaam ontbijt gegeten. Hmmmm wat lekker! Brood met het verwengehalte van een cake. Volgende keer ga ik eens met kersen, kaneel en walnoten proberen, lijkt me ook lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. heel lekker ik miste brood in het zandloperdieet,maar nu heb ik een heeeeeeeeeeerlijk alternatief,zoet,hartig,met of zonder fruit,met noten of zelfs olijven ik zal het allemaal uitproberen bedankt groetjes annie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijk.. de hartige versie prima met een stukje kaas.
    Ik heb er een schepje stevia bijgedaan ipv twee.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heb het zojuist gemaakt en ben benieuwd naar de smaak deze middag :) heb de variant gemaakt zonder het fruit. Thx voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kun je het brood ook maken met b.v. rietsuiker i.p.v. stevia?Zo ja ,hoeveel suiker mag er dan bij?Moet er trouwens suiker/ stevai bij?
    Ik ga het recept zeker proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heb je de lijnzaad gebroken? Is wel verstandig om dit te doen vanwege de gezonde eigenschappen die gebroken lijnzaad heeft. Heel lijnzaad verlaat het lichaam zoals het er in gekomen is.
    Ga dit brood maken en ben heel benieuwd hoe ie smaakt. Dankjewel voor het delen van dit recept.

    Gr, Wietske

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heb het recept gebruikt en niet een brood gebakken, maar muffins. Erg handig vanuit de vriezer! Ook een variant met appel, rozijnen en koekruiden variant gemaakt.. Hmm!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lekker! Hoelang moeten die in de oven? En zelfde verhoudingen?

      Verwijderen
    2. Lekker! Hoelang moeten die in de oven? En zelfde verhoudingen?

      Verwijderen
  10. Hoe lang kan je dit ongeveer bewaren in de koelkast? Ik ben het nu aan het bakken en het ruikt hier héérlijk !!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je bewaart het het best in de frigo en dit kan zeker 3 dagen. Als er geen fruit in zit zelf nog iets langer.

      Verwijderen
  11. ik stop ze gewoon in de diepvries ,heel goed te doen en zo bak ik dus maar een keer in de zoveel tijd . Handig

    BeantwoordenVerwijderen
  12. zou dit ook zonder eieren kunnen? zo ja moet ik dan bijv. chiazaad hiervoor in de plaats gebruiken?
    dank

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Zou dit ook zonder ei kunnen? en deze vervangen voor bij voorbeeld chia zaden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan het ei inderdaad weglaten, maar gebruik je best appelmoes in de plaats bv. Je kan er chiazaad bijdoen, maar dit is geen vervanging van het ei. Succes!

      Verwijderen
  14. Tje, wat is dit lekker,! gegeten met pesto en geitekaas en tuinkers/of vijgenjam.
    Echt een bewarwrecept , bedankt! Kan je havermout ook vervangen door havermeel? of vlokken?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. recept gemaakt. stevia geeft het een wat flauwe salmiak-achtige smaak. Dit vond ik niet zo lekker. Ik had er gedroogd rood fruit in. Was wel lekker, maar zurige fruitsoorten zijn denk ik lekkerder, bv gedroogde cranberries. Ga ik volgende keer proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Bedankt,heb wel geen fruit gebruikt,en ook geen stevia, wel soja melk dat ik normaal
    zo drink.het is voor herhaling vatbaar.Zelf heb ik ook een Thermomix waar ik veel gebruik van maak ook voor de zandloper recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Bedankt,heb het recept wel gemaakt zonder fruit,en zonder stevia, ook heb ik soja melk gebruikt die je gewoon kan drinken.Het is voor herhaling vatbaar.Heb ook het amandaalbrood en de ei muffins gemaakt, ook het vernoemen van de Thermomix komt voor mij goed van pas.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Super lekker dit! Ik heb hem al vaker met appel gemaakt en een keer met banaan, walnoten, hazelnoten en pure chocola.. Was zo op! Binnenkort maar een keer een hartige variant maken:)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Kun je fit ook in een broodbakmachine maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik heb dit brood net gemaakt!!!! Heb al een stukje geproefd en was heel lekker! Wel heb ik het met rozijnen en hazelnoten gemaakt in plaats van fruit. De rest is voor morgenochtend met een stukje kaas! Heel lekker recept! Gr. Julie van hapjesprinces.be

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik heb begrepen dat er fytinezuur zit in havermout. Waardoor je minder of niet bepaalde vitamines opneemt oid...
    door havermout te weken gaat t weg.
    dus ik ga dit recept zeker maken!
    Wel met geweekte havermout

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Net dit brood gebakken,zonder vruchten,en ik moet zeggen dat je van ons heel gelukkige mensen hebt gemaakt!!! Het smaakt overheerlijk! Eindelijk ongestoord smullen van brood! Mercikes!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Misschien een domme vraag, kan het ook met gist? Heb geen bakpoeder

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je mag zeker en vast gist gebruiken ter vervanging van het bakpoeder, succes en laat eens weten hoe het gelukt is!

      Verwijderen