genieten van pure keuken

genieten van pure keuken
Lekker zelf experimenteren met gezonde voeding.

zondag 21 april 2013

Groentenburgers, zelfgemaakt smaakt zoveel beter!

Een zonnige zondag en wij zijn helemaal klaar voor de gezonde toets. Een vegetarisch gerechtje, vol vitamientjes, wel met patatjes, voedselzandloper, sorry :-(

Wat ik eigenlijk ook wil promoten op mijn blog is het zelf maken van 'kant en klaar koopbare' hapjes.
Steek de handen uit de mouwen, je weet dan ook perfect wat erin zit in je creaties en dit geeft serieus veel voldoening. Kom je niet tot de vaststelling dat er iets verdacht inzit (cfr paardenvlees in de lasagne?).
Dus we gaan niet treuzelen, als we willen genieten, gaan we ons eerst een beetje uitsloven (hihi, uitsloven is een term die bij mij zeker niet aan bezig zijn in de keuken kan gelinkt worden...).

Zelf een groentenburger maken was toch een beetje een uitdaging. Ik eet geen aardappels, dus het is niet voedselzandloperproof. Misschien wel als je het maakt met puree van zoete aardappels en als je paneert met amandelmeel, maar dit is niet gebeurd in dit recept. Zal zeker nog eens alles opnieuw doen op voedselzandloperwijze, maar ik leef niet alleen hé (gelukkig!) dus mijn huisgenoten hebben genoten van dit brouwsel.
We gaan aan de slag met aardappels, broccoli, erwtjes, wortel, peterselie, paneermeel en een eitje.
Maak een groentenmengeling van de groenten die je beschikbaar hebt (of die je graag lust) en laat alles even aanstoven tot het beetgaar is. Maak ondertussen een puree (maak hem niet te slap, dus best geen melk eraan toevoegen) en roer de groentenmengeling erdoor. Zeer goed kruiden met peper, zout, beetje pikant indien gewenst,...  Laat dit geheel afkoelen, want anders ga je je handen verbranden hoor.
Maak platte schijven van de afgekoelde groentenpuree, haal ze door losgekopt ei en erna door paneermeel en laat een beetje rusten.
Bak deze burgers in een ruime hoeveelheid kokosolie tot ze een mooi kleurtje hebben, draaien en opnieuw laten kleur krijgen. Eventueel nog een beetje laten nagaren onder deksel, zodat ze mooi warm zijn tot in de kern.
Zeer geslaagd, ga ik vast en zeker nog meerdere keren maken, huisgenoten hebben ze allemaal opgesmuld, succes dus.

3 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Carine. Een vraagje. Hoeveel groenten en hoeveel puree. Grt. Anna

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. per burger gebruik je 150 gr gestoofde groenten (gewokte) en 100 gr stevige aardappelpuree, dan krijg je mooie burgers!

      Verwijderen