genieten van pure keuken

genieten van pure keuken
Lekker zelf experimenteren met gezonde voeding.

dinsdag 16 april 2013

Glutenvrij voedselzandloperbrood, creatie met boekweit en sojabloem

Is deze creatie niet prachtig gelukt voor een eerste poging glutenvrij bakken?
We bakken al jaren al ons brood zelf maar glutenvrij was nieuw voor mij.
We gebruiken boekweit. Boekweit is geen graan en is altijd glutenvrij.
Op naar een nieuw voedselzandloperbrood?

Het tweede soort meel dat ik heb gebruikt was sojameel. Puur sojameel, geen ander graan bij en glutenvrij.
Ik moet wel toegeven dat het niet over rozen is gegaan mijn experiment. De glutenvrije bloem reageert anders op water en gist en heeft nogal de neiging om te gaan kleven, maar ja, het is goed gekomen!
De exacte hoeveelheden voor dit broodje:
  • 500 gr boekweitmeel
  • 150 gr sojameel
  • 50 gr kokosvezel
  • 1/2 soeplepel kokosolie
  • 325 gr lauw water (beetje bij beetje toevoegen)
  • 28 gr gist
  • 1 koffielepel rietsuiker
  • snuifje zout
De gist eventjes laten groeien in 3 soeplepels lauw water met de rietsuiker.
Na een paar minuten de gist bij het boekweit en sojameel voegen en goed kneden terwijl het lauwe water wordt toegevoegd. De kokosolie en de kokosvezel toevoegen en verder bewerken tot je een homogeen geheel bekomt. Een half uur laten rusten. Eventjes bewerken, het zout toevoegen en in een vorm doen.
Gedurende een 50 tal minuten bakken op 180°C.
De smaak vind ik persoonlijk subliem. Een lekker glutenvrij broodje zonder granen, voedselzandloper ten top!



3 opmerkingen:

  1. Waar koop je kokosvezel? Wat is het precies?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedoel je met kokosvezels kokosrasp? Of is kokosvezel iets anders?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit brood is nogal blauwig/grijs van kleur aan de binnenkant. Klopt dat?

    BeantwoordenVerwijderen